Technieken

De Saggar firing

Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet. De schalen en potten worden gepolijst. En deels ingespoten met koper of kobalt sulfaat,soms ook wel iets ijzer sulfaat. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee, staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken sisaltouw in zout water enz . Daarna worden de objecten in 3 lagen folie verpakt met er wat zaagsel op en in de Raku oven gestookt tot 870 graden deze temperatuur hou ik 20 min vast. De keramiek is gemaakt van 25% chamotte 0,2 mm Ik gebruik GS 254 of rood 345.

Low firing and Burnishing het boek van Sumi von Dassow ISBN 978-1-4081-0636-5. Voor meer informatie zie boekje of probeer het zelf uit. Interessant zijn ook een aantal video’s op YouTube.

Zoutstoken Uniek in Nederland

Bij Phoenix Cultuur hebben we de beschikking over een grote gasgestookte zoutoven. Het zoutglazuur is een eeuwenoude glazuurtechniek met zijn specifieke kenmerken. Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een glaslaagje . 

Zoutglazuur

Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf. Terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëf decoraties mooier uitgelicht, ze worden niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een object heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.

De RAKU-methode

Het woord raku betekent “geluk door toeval” en is een Japanse manier van stoken. Het bijzondere van deze manier van stoken is dat de keramiek gloeiend heet (+/- 1000 graden) met tangen uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Het zaagsel gaat branden door de hitte van het object. Hierdoor wordt er zuurstof onttrokken aan de klei en het glazuur.
Ongeglazuurde delen worden zwart en door zogenaamde “reductie” kan je speciale glazuur effecten krijgen. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek ook heel mooi.