Costa Rica

Op deze pagina informatie over mijn werkzaamheden in Costa Rica.

Finca Codeso – dit is een project van de stichting “Gireloup” kijk op www.Gireloup.org en www.codeso.org

Deel 7, oktober – november 2019.

Deze keer een serie van 5 workshops en nog wat andere activiteiten. Van de workshops treft u hier een aantal foto’s aan. De workshops werden afgesloten met het maken van en in gebruik stellen van een papieroven.

Deel 6, januari – februari 2017. Een zeer geslaagde workshop.

Dit zijn enkele foto’s van een serie workshops in tempatal die succesvol is afgesloten.

Er is gewerkt met plaatselijke rood bakkende klei uit Santa Anne. Alle objecten zijn met ringen opgebouwd. Eenmaal gereed is alles gepolijst en gestookt in de gasoven op 940 graden. Daarna hebben we alles beplakt met bananenschillen en zeewier en andere dingen die we konden vinden. Ook mijn eigen werk is mee gegaan in het houtvuur dit heeft ongeveer 4 uur gebrand.

Het resultaat van de workshops laat een enorme ontwikkeling zien in kwaliteit en beheersing van de techniek. Dit is voor mij de motivatie om verder te gaan met deze activiteit. Een mooie ervaring en een geweldige tijd waarvan ik heb genoten. Daarom wil ik doorgaan met het organiseren van meer workshops dit jaar.

Dit is de conclusie van mijn werk met de subsidies van het ministerie van cultuur en jeugd. Hiermee ben ik echt tevreden dit hele proces heeft een enorme indruk en uitstekende contacten voor toekomstige projecten achtergelaten. Dank aan iedereen die erbij betrokken is geweest!

Deel 5, 2015. Een foto verslag, u ziet een aantal mensen van de groep die inmiddels is gevormd en de verschillende objecten in diverse stadia van productie.

Deel 4, september – november 2013. Sommige problemen komen steeds terug maar het werk gaat gewoon door.

Weer een stap verder: Het keramiekproject gaat het goed. De oven werkt en we krijgen er steeds mooiere werkstukken uit. De klei is roodbakkend met veel natuurlijk vuil (wortel en steentjes ), wat het lastig maakt om het te bakken; niet hoger stoken dan 1100 gr.
Voor het glazuren hebben we eerst slib gemaakt en terra sigilata, dat op de vochtige werkstukken wordt aangebracht. Het gaat goed; zie de foto’s. Nog een kleine verbetering en het is top. Maar helaas is de klei die we kochten op en maakt men in het regenseizoen (nu dus) geen klei. Pas in november begint men weer. Rond San Jose valt in het regenseizoen meer regen dan in de streek waar wij wonen. Hier valt meestal in de middag en nacht regen.
(We hadden als doel gesteld om met lokale klei te werken, maar aangezien de voorbereiding zoveel tijd in beslag neemt en de temperatuur die deze klei kan halen te laag is om duurzame artikelen te maken, halen we de klei voor de duurzame producten elders.
Wel kunnen we er leuke kleine gepolijste potten van maken, die in een open vuur gestookt worden, zodat de lokale traditie in ere blijft.) Er is een keramist in Santé Anna die ons wel wil helpen met het maken van klei en grondstoffen voor glazuur. Als het lukt om goede afspraken te maken gaan we volgende week twee dagen naar San Jose en Santé Anna. Het is wel bijzonder om mee te maken dat alles hier zo in het teken staat van de seizoenen en de natuur. De vrienden waar we overnachten vinden het vreemd dat we nu komen en niet in november, omdat dan het regenseizoen weer afneemt.
Maar wij zijn Nederlanders en denken vaak dat het wel mee zal vallen!? Maandag werden we uitgenodigd voor een gesprek met July, om de voortgang van het project en het opstarten van een cursus in Jobo of Tempatal te bespreken. Zij zet zich in om volgend jaar een aantal mensen bij elkaar te krijgen, zodat er in januari 2014 misschien gestart kan worden. 

Ook is er een uitnodiging om met het schildpaddenfestival mee te doen, zodat we ons project kunnen presenteren.

Ondertussen weer thuis van de rit naar San Jose met 200 kg klei en diverse grondstoffen. Wel lastig om in een vreemde stad de weg te vinden; alles is eenrichtingverkeer en de stad is in blokken verdeeld. Straten hebben geen namen en de telling begint ook steeds na de 10e straat weer opnieuw.

Na de 7e stook stopte de oven en was weer defect. Jammer! Nu is het de magneetschakelaar. We moeten helaas weer een paar dagen wachten.

Ondertussen kunnen we wel lekker doorwerken om de 200kg klei te vormen. Het gaat niet snel met een schopschijf.

Na een lange werkdag is het heerlijk om naar het strand te rijden en een duik te nemen in het koele zeewater. Aan het einde van de dag is het zeewater helder blauw-groen. Daarna een wandeling en na afloop een meegenomen koud Costa Ricaans biertje!
Om 18.00 is het echt donker en moet je thuis zijn; geen tv of iets dergelijks. Een filmpje kijken en daarna naar bed. Heerlijk! De kikkers maken een mooi fluitgeluid; een teken dat er weer regen komt.

Nog een paar weken en dan weer naar huis met een ervaring rijker. 

Deel 3, januari 2013. Alle problemen zijn opgelost en nu aan het werk.

De elektricien kwam en op tijd, maar dit keer werkte de motor niet mee. Na een paar uur konden we constateren dat de motor niet soepel loopt op 120… maar op 110… En dat is nu juist de bedoeling.

Het is nu weekend dus start ik met de bouw van de houtoven. Nooit een moment van verveling. 🙂

En verder is er dus gewoon een mooie werkplaats en maak ik allerlei objecten.